17 Kasım 2014 Pazartesi

Başağaç Üzüm Bağları

Üzüm, Pekmez, Bağ

başağaç web
Başağaç Üzüm Bağları
    90'lı yılların sonlarında ve 2 binlerin başında, yaz sonu herkeste bir telaş olurdu. Köylüler hasat mevsimi olduğu için ürünlerini kaldırmakla meşguldüler. Haşhaş, buğday derken en son bağa bahçeye sıra gelirdi. Üzümler zaman zaman kasalarla toplanıp satıldığı gibi pekmez de yapılıyordu. Plastik bidonlara koyulur sirke gibi bekletilirdi. Pekmez almaya kamyonlarla gelen tüccarlara satılırdı. Sadece pekmez değil; badem, ceviz, vişne kurusu, salyangoz hepsinden almaya gelenler olurdu. Köylü de toplayıp stokladığı ürünleri satarlardı. 

   Malum bölgede  ve Sandıklı'da; Başağaç Üzümü, Başağaç Pekmezi, Başağaç Bağları üne sahiptir. Hala bu ününü korumaktadır. Lakin ne eski üzümler oluyor, ne bağlar verimini koruyor ne de eski pekmezler yapılabiliyor. Bunlar olmadığı gibi bunların sonucu mudur bilinmez ama tüccarlardan da iz yok. 

   Uzun çarşıya çıkıyorsunuz, pazar yoluna, ara yollara: artık eskisi gibi üzüm satanlar, pekmez satanlar yok.

15 Kasım 2014 Cumartesi

Bayramlar

Başağaç'da Bayram Coşkusu

Başağaç'da Bayram Coşkusu


     Kasabada bayramına göre telaş yaşanıyor. Nüfus belki de %250 artıyor. Şehir dışında, ülke dışında yaşayan köylüler böyle zamanlarda köye akın ediyor. Kabir ziyaretleri, aile ziyaretleri, komşular, eski arkadaşlar... Hepsi için köyden gidenler geri dönüyorlar. Belki de dönmeleri için neden arıyorlar.




Video: Mehmet Özdemir
Kaynak: Mehmet D.

Hasat

Pancar Teslimi

Kantarda Pancar Teslim Sırası 


    Başağaç Köyü diğer bölgesel yerleşim yerleri gibi belirli dönemlerde belirli ürünler ekilmekte. Malumunuz yaz aylarında buğday hasadı, bahçe bitkileri, üzüm, haşhaş hasadı yapıldığı gibi sonbaharda pancar hasadı da yapılmakta.

    Pancar teslimi yağmur çamur dinlemiyor. Sırada bekleme, hele makine arızalanırsa artık günlerce bekle dur.









Fotoğraf : Kenan Kayapınar
Kaynak: Mehmet D.

Baraj Göletinde Alarm Çanları

Örenler Barajı; Karadirek çayı üzerinde sulama amacıyla 1987-1993 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 618.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 31,00 m, normal su kotunda göl hacmi 20,90 hm³, normal su kotunda göl alanı 3,25 km²'dir. Baraj 3.743 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir. Kasaba topraklarında sulama kanallarına ayrılmaktadır. 1996 yılında sulama tesisi olarak işletmeye girmiştir. Cazibe sulama (ha); brüt: 3474, net: 3266, Pompajlı sulama (ha); brüt: 400, net: 376, Toplam sulama alanı (ha); brüt: 3874, net: 3642.  Bu bilgiler daha önce böyle idi. Lakin son yıllardaki kurak mevsimler, iklim değişikliği nedenlerinden dolayı beslenme kaynakları azaldığı için son zamanlarda debisnde ve su seviyesnde azalmalar oldu. Açıkçası baraj kuruma noktasında.



Kaynak: Mehmet D.