3 Ağustos 2012 Cuma

Ay Yıldız Yapımı

Köyün Kuzeyine Dev Bir Ay Yıldız

 

basagac web
Ayyıldız

   Köyün kuzeyinde bulunan dağın güney eğimli bölümüne bir grup kasabalı genç tarafından 2009 yılında Ayyıldız yapıldı. Herkesin aklında; tarihi duygular bakımından böyle bir çalışmanın yapılması fikri olsa da günümüze değin böyle bir işe kalkışılmamıştı. 

   (28.03.1921)-(13.07.1921) tarihlerinde bölgeye gelen Yunan askerleri tarafından halkın canına ve malına kastedilmiş, böyle bir tarihin halk tarafından bilinmesi milli duyguların tavan yapmasına neden olmuştur.


   Çalışma; yaklaşık 20 şer kişilik 4 grup halinde 3,5 günde yapıldı. Ayın çapı 60 metre olarak ayarlandı. Yıldız köşegeni ise 40 metre olarak ölçüldü. Çalışma yapılırken Türk Bayrağı standart ölçüleri gözetildi. Bölgedeki kaya parçaları toplanarak veya yerlerinden sökülerek çerçeve içerisi dolduruldu. Yiyecek ve malzemeler gençler tarafından tedarik edildi. Bölgesinde en büyük Ayyıldız olması bakımından önemi büyük olmakla beraber konumu da bu değerini artırmaktadır. 

basagac web
Ayyıldız Yapımı


   Daha önceleri ise Kızık  Kasabasında bir ayyıldız bulunmaktaydı. Çalışma çeşitli sosyal medya organlarında da yayınlandı. Bölgenin turistik kafilelerin geçiş güzergahında yer alması ve ülkenin kurtuluş mücadelesi bakımından değerli bir alanında bulunması eserin önemini oldukça artırıyor. Çalışma ile insanlara kurtuluş mücadelesi yıllarından adeta bir mesaj veriliyor. Yer yer fotoğrafçıların D650 karayolu üzerinde durarak eseri fotoğrafladıkları görülüyor. Çalışma kaplıca ve sandıklı yerleşkelerinden de net biçimde görülmesinin yanında daha uzak mesafelerden de seçilebiliyor.
basagac web
Ayyıldız Uzaktan Yapılırken

basagac web
Ölçümler Sırasında
   Ne yazık ki ilk yılında belediye tarafından boyatılması çalışmanın aşınmasına ve otlarla örtülmesine engel olamıyor ve artık görünmez hale gelmesi engellenemiyor. Bakıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekiliyor. Bölgenin tanıtımı ve insanların tarihi duygularının okşaması açısından duyurulması önem arzediyor. Yerel ve ulusal tv'ler ile yazılı basında çalışmanın yer alması için esere bakım yapılması şart.
basagac web
Ayyıldız Yapımı

basagac web
Ayyıldız Yapımı

basagac web
Kaya Toplarken

basagac web
Kaya Toplarken

basagac web
Başağaç Ayyıldız
basagac web
Ayyıldız
   Objektifimizden çeşitli mevsimlerden çıkan kareleri fotoğraflayabildiğimiz kadarıyla çalışma sizlerle...
basagac web
Uydudan


Kaynak: Mehmet D.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder