19 Haziran 2012 Salı

Efeler Diyarı ve Evliyalar

Efeler Diyarı ve Kasabadaki Evliyalar

basagac web
Efeler Diyarı ve Evliyalar

   Çevre ilçelerde Başağaç Efeler Diyarı olarak bilinmektedir. Yakın ilçelerdeki kaynaklardan bu bilgiler teyit edilmiştir. Dinar köylerinde ziyaret sırasında yörenin yaşlıları nereden geldiniz siz nesiniz diye sordular. Bu diyalog şekline aşina olmadığımdan Sandıklıdan geldim. Nesiniz ne demek diye sordum. Türkmen mi yörük mü neye mensupsunuz diyoruz dediler. Bilmem ne olduğunu İran üzerinden gelip 2 konaklamanın ardından bölgeye yerleşmişiz. Başağaçlıyız deyince, demek efeler diyarı karşılığını aldım. Tabi bu efelik çok eski dönemlere dayandığı için halkın bilincinde pek yeri yoktur. Yaşlı insanlar bunun doğruluğuna işaret etmektedirler.

   Kasabada pek çok ermiş ve evliya yaşamıştır. Kasaba halkının da bildiği gibi bazı mahallelerde önemli zatların yaşadıkları yerler bilinmektedir.

   Halk bu insanları geçmişte daha iyi kavramış olmalı ki yaşadıkları yerler düşünülerek buralarda adaklar adarlarmış. Onlara saygıyı sürdürmüş taabi olduklarını adaklarıyla göstermişlerdir.



   En son bilinen ise eski okul bahçesinde adak yapılan yer olduğudur. Bu bahçede bulunan fotoğraftaki taşın başına halk gelerek yöresel yiyecek olan katmerden dağıtırlarmış. Lakin bu gelenekler günümüze ulaşmamış ve adak adama işlerine son verilmiştir.

basagac web
Ermiş için Adak Yeri, Taş

   Halen cemaat olarak kabristan ziyaretlerinde bu bahçe yakınından geçerken toplu halde durarak dua edilmektedir. Burada dua edilmesinin nedenini belki de pek çok kasabalı bilmemektedir.

basagac web
Ermiş için Kabir Ziyaretinde Dua
basagac web
Ermiş için Kabir Ziyaretinde Dua
Kaynak: Mehmet D.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder