9 Ekim 2012 Salı

Örenler Baraj Göleti

Teknik Bilgi ve Diğer

basagacweb
Örenler Barajı

   Örenler Barajı; Karadirek çayı üzerinde sulama amacıyla 1987-1993 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 618.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 31,00 m, normal su kotunda göl hacmi 20,90 hm³, normal su kotunda göl alanı 3,25 km²'dir. Baraj 3.743 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir. Kasaba topraklarında sulama kanallarına ayrılmaktadır. 1996 yılında sulama tesisi olarak işletmeye girmiştir. Cazibe sulama (ha); brüt: 3474, net: 3266, Pompajlı sulama (ha); brüt: 400, net: 376, Toplam sulama alanı (ha); brüt: 3874, net: 3642. (Kaynak: DSİ)


   Gölette yaşayan Aynalı Sazan Balığının (Cyprinus Carpio) mevsimsel değişiklikleri söz konusudur. Balığın yaz aylarında kas, karaciğer, ovaryum dokularındaki yağ asitleri farklılık
göstermektedir. Yaz mevsiminde doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri diğer yağ asitlerine göre daha yüksektir. (Kaynak: Mehmet Karaçalı Yüksek Lisans Tezi)

basagacweb
Uydudan
basagacweb
Baraj

basagacweb
Baraj

basagacweb
Baraj
basagacweb
Balık Çiftliği
   Baraj göleti Akharım bölgesinde yer alıp, yapımında kasabalılara ait tarlalar üzerine kurulmuştur. Yine kasabanın hemen üstündeki alandan sulama kanallarına ayrılmaktadır. Örenler Sulama Birliği tarafından kontrolü sağlanmakta ve gün gün kasaba ve köylere dağıtımı yapılmaktadır. İşlemler arazide operatörler tarafından kontrol edilmektedir. Tüm kullanıcılardan saatlik fiyatlandırmalar üzerinden ücret alınmaktadır. Su pompalarıyla sulamaya imkan verilmektedir. 
basagacweb
Başağaç Teleferik
   Başağaç Kasabası Deresinde bulunan köprü yapılmadan önce yani doksanlı yıllardan önce kullanılıyormuş. Karşıdan karşıya geçişlerde ayaklarındaki merdivenlerden çıkılarak kazanındaki oturma yerlerine binip, salıverilen tekne ortaya ulaştığında durmakta ve geriye kalan yol eller ile çelik halatın tutulup çekilerek karşıya ulaşılması sağlanmaktaymış.
basagacweb
Buzda Balık Avı
   Afyon, kış aylarında bölgesel bazda ve tam ortada yer alan sibiryayı andırmaktadır. Diğer illerde güneşli hava varken Afyona yaklaştıkça ortaya kar, soğuk çıkmaktadr. Bu soğuk iklim, bölgedeki sularıda dondurmaktadır. Buz sudan daha hafif olduğu için yüzeyde kalır ve altında yaşam devam eder. Balık avcıları da mevsim farkı dinlemeden buzlarda delik açarak oltalarıyla balık yakalarlar.
basagacweb
Başağaç Buz
basagacweb
Dere Yolu

basagacweb
Köprü
    Baraj göletine spor amaçlı, avlanmak ve kamp yapmak için insanlar gelmektedir. Bu misafirler; bölgeden olduğu kadar Antalya, Burdur gibi civardaki yerleşim yerlerinden de gruplar halinde yapılmaktadır.
basagacweb
Karadirek Köprüsü

basagacweb
Balık Avı

basagacweb
Balık Avı

basagacweb
Sulama

basagacweb
Başağaç-Karadrek Köprüsü

basagacweb
Su Kontrol Merkezi

basagacweb
Köprü Altı

basagacweb
Birlik, Yol Düzenlemesi

basagacweb
Yolların Bakımı

basagacweb
Başağaç, Kanal Ayrımı

basagacweb
Motorlu Kayık

basagacweb
Başağaç Köprü

basagacweb
Gölet

basagacweb
Başağaç Köprü

basagacweb
Başağaç, Su Saati
   Başağaç Kasabasında, önceki yıllarda su seviyesi ölçümleri yapılırmış. Baraj yapılmadan önce, teeferiğin bulunduğu bölgede ve yukarısında değirmenler yer almaktaymış.Yine baraj yapılmadan kasabaya sel gelmiş ve pek çok ev yıkılmış. İnsanlar kendilerini zor kurtarmışlar. O yıllarda sular köyün içlerine de gelmekteymiş.


Kaynaklar: DSİ, Mehmet Karaçalı, İbrahim Türk, İbrahim Aköz, Ahmet Karakaya, Hasan Doğrul, Fadime İşler, M. Ali Doğrul, Münire Aköz, M. Ali Arısoy...

Fotoğraflar: Mehmet D.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder